Samenvatting trefavond deel 1 - Peter Roosendaal

afbeelding van Arjen

Dit jaar zullen we van elke tref de samenvatting in een blog posten, met een link naar de opname en dit ook delen op onze externe facebook zodat iedereen mee kan genieten van wat we leren op tref en je het zelf ook makkelijk weer kan terugvinden!

Bij dezen het eerste deel van de samenvatting van de trefavond op 14 mei 2019, de spreker was Peter Roosendaal

Als de Heilige Geest, een persoon, net zo groot is als dat Hij breed is dan valt er heel veel te vertellen. Maar wie de theologie een klein beetje kent vindt het niet zo gek dat er zo weinig over de Heilige Geest gesproken wordt. Hoe je denkt over de Vader, de Zoon en de Heilige Geest is voor bijna iedereen gelijk. Maar hoe de Heilige Geest werkt is voor iedereen anders en daarom ook niet goed te beschrijven. Daarom zijn we de verhalen over de Heilige Geest in de loop van de eeuwen ook een beetje uit het oog verloren. Maar gelukkig is in de afgelopen jaren heel veel onderzoek gedaan naar de Heilige Geest en zijn we weer gaan beseffen hoe belangrijk Hij eigenlijk is.

En dat is maar goed ook want er is vandaag een ongelooflijke behoefte aan de Heilige Geest. In onze cultuur wordt transcendentie, alles wat niet zichtbaar, hoorbaar of voelbaar is, als heel interessant beschouwd. Daar weet de duivel heel goed gebruik van te maken. Daarnaast is dit ook een tijd van secularisatie, mensen geloven niet meer en ook vallen de zuilen weg. Waar mensen niet meer kunnen vertrouwen op kerk, krant of politieke partij daar moeten mensen gaan vertrouwen op de Heilige Geest. Tegenover de transcendentie moet de kerk God presenteren, we moeten God dichterbij willen hebben.

De Heilige Geest is het echtheidscertificaat, de tegenwoordigheid van God waarin we wandelen en leven. Dat is God dichtbij. Maar hoe weten wij of iemand de Heilige Geest heeft ontvangen? In 1 Korinthe 12:3 staat het antwoord, namelijk als je Jezus als Heer belijdt. Dan pas weten we het zeker, want de duivel kan alles namaken, hij kan een schijn opwekken van Gods zaligheid. Echter, als de Heilige Geest niet iets radicaal in jouw leven omzet dan kun je niet in het koninkrijk komen.

Maar hoe kan het dan zo zijn dat er vroeger zoveel gelovigen waren die niet de kracht van de Heilige Geest hadden? In Efeziërs 1: 13-14 staat beschreven dat je de zegeningen van de Heilige Geest krijgt als erfenis. Maar wanneer krijgt een erfenis zin? Wanneer je het gaat gebruiken. Je hebt ook niets aan een geërfd sieraad wanneer je het niet draagt. Je kunt verzegeld zijn met de belofte van de Heilige Geest, maar dan moet je die nog wel gebruiken.

Het belang van het vervuld zijn met de Heilige Geest komt sterk naar voren in Johannes 20:22. Daar staat dat Jezus blaast en zegt: “Ontvang de Heilige Geest”. Voor de hemelvaart hadden de leerlingen de Geest wel al maar die moest nog gaan werken, daarom was het belangrijk dat Jezus weg ging. Wanneer Jezus nog op aarde zou blijven dan zouden de leerlingen niet focussen op de Heilige Geest maar op de Heer. Dan zou de Heilige Geest geen ruimte krijgen om te gaan werken in de discipelen, dan zouden de geërfde zegening gebruikt worden.

Je kunt een Grolsch glas wel dopen in water om het tot een Affligem glas te maken, maar dan nog heb je er niets aan. Het glas moet nog daadwerkelijk gevuld worden met het vloeibare goud. Pas dan kun je dronken worden. Zo is het ook wanneer je Jezus als Heer belijdt. Dan heb je de Heilige Geest, maar dat wil niet zeggen dat je vervuld bent met de Heilige Geest. Wanneer je vervuld bent met de Heilige Geest kun je dronken worden van de Geest. Dan ga je gebruik maken van de zegening die je door de Heilige Geest erft. Dan zullen er bijzondere dingen gebeuren in je leven. Dus zorg dat je vervuld word met de Heilige Geest! Het enige wat je ervoor hoeft te doen is er om vragen.

Ben je lid en wil je de opname terugluisteren? Die vind je hier!

Tot de volgende tref (28 mei 2019), dan zal Wim-kees van Slooten spreken over de Hemelvaart. Dus geef je snel op!

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Door deze vraag te beantwoorden kunnen wij nagaan of je een écht mens bent. Ben je lid? Log dan in, dan krijg je deze vraag nooit meer.
di 2 apr Kring
In kleinere groepen ontmoeten en verdiepen
Cursus over de basis van het geloof
vr 5 apr Het Weekend
Genderneutrale gezelligheid
di 9 apr Tref
Ontmoeting, eten, verdieping en borrel. Open voor gasten!
Cursus over de basis van het geloof

Sponsors